Slime-manija u 3. a i 3. b razredu

Predzadnja srijeda ove školske godine za trećaše je bila iznimno zanimljiva. Sudjelovali su u radionici raSTEM u gostima koju su za njih pripremili članovi Astronomskog društva Višnjan Petar Čuček i Danijela Šmajgl.

Cilj ovoga vrlo vrijednog projekta je osvijestiti javnost o važnosti edukacije iz STEM područja te podići razinu prirodoznanstvene pismenosti kod djece i mladih.

Više o samom projektu pročitajte na poveznici: https://astro.hr/projekt-rastem/projekt

Nakon kratkog predavanja i slušanja važnih uputa voditelja radionice, učenici su pristupili pravom eksperimentu. Kao svaki eksperiment, tako je i ovaj započet s upoznavanjem materijala i pribora te važnosti ponašanja tijekom izvođenja eksperimenta. Od svega je najvažnije pažljivo slušati upute i  prema njima postupiti, što su naši trećaši uspješno odradili.

Što ti treba za jedan SLIME?

Bilo je to pitanje upućeno trećašima nakon radionice. Nepogrešivo su navodili potreban pribor i materijal te opisivali postupak.

Trebaju ti: plastična čašica, drveni štapić, plastična žličica, kapaljka, drvofix, soda bikarbona, borna kiselina te boja za kolače.

Ovako su trećaši opisali postupak:

U plastičnu čašicu uspeš drvofix za debljinu prsta ili dva. Uspeš dvije žličice sode bikarbone i miješaš, dugo miješaš. Zatim kapneš 2 kapi borne kiseline i opet miješaš. Na kraju dodaš nekoliko kapi boje za kolače i opet miješaš. Kad se smjesa odvoji od štapića, sadržaj istreseš na dlan i sada mijesiš i mijesiš sve dok se ne stvori slime.

Najzanimljiviji trenutak je bio na kraju kad se konačno u rukama „stvorio“ jednobojni ili šareni slime, a posebno zanimljivo je bilo otkrivanje je li slime u tekućem ili krutom stanju. Što ti misliš?

Na kraju radionice trećaši su pospremili radni prostor te se zahvalili voditeljima iskazujući svoje zadovoljstvo radionicom.

https://youtu.be/8hJKIF9YkiY