Terenska nastava 4. razreda

U četvrtak, 05. 10. 2017. godine učenici četvrtih razreda Osnovne škole Grabrik sa svojim učiteljicama uputili su se na izvanučioničku nastavu u grad Zagreb.

Učenici su s uzbuđenjem krenuli prema Zagrebu kako bi sve što su tijekom rujna marljivo učili na nastavi Prirode i društva, sada i spoznajno doživjeli.

Prva postaja bila je nova Zračna luka „Franjo Tuđman“.  Dočekala nas je voditeljica koja nas je provela zračnom lukom, objasnila nam je gdje se kupuju zrakoplovne karte, kako se čitaju obavijesti u zračnoj luci o dolascima i odlascima zrakoplova,  prošli smo i sigurnosnu kontrolu, a imali smo priliku vidjeti slijetanje i polijetanje zrakoplova.

 

Nakon obilaska zračne luke, stigli smo u sami centar glavnoga grada i iskrcali se u Vlaškoj ulici. Obilazak smo nastavili podijeljeni u dvije skupine. Jedna skupina uputila se preko tržnice Dolac do Tkalčićeve ulice gdje nas je dočekala, glavom i “bradom”, slavna spisateljica Marija Jurić Zagorka. Naučila nas je mnogo o svome životu u razdoblju kada je bilo nezamislivo da žena može biti novinarka i spisateljica, ali dokazala nam je da su upornost i ljubav prema onome što radimo jači od svih onih koji nas u tome žele sputati. Marija Jurić Zagorka nas je provela samim centrom grada, prošli smo kroz Kamenita vrata do Trga svetoga Marka gdje smo vidjeli Crkvu svetoga Marka, zgradu Vlade Republike Hrvatske i zgradu Hrvatskoga sabora.

Točno u podne našli smo se u blizini Kule Lotrščak pa smo imali priliku jako dobro čuti Grički top. Šetnju s Marijom Jurić Zagorkom nastavili smo prema tržnici Dolac gdje nas je ugostila u svome stanu gdje je provela starost.

 

Uslijedio je kratki odmor koji smo iskoristili za osvježenje sokovima i sendvičima, nakon čega smo obišli Zagrebačku katedralu. Iz katedrale smo se uputili na Trg bana Josipa Jelačića gdje smo u fontanu Manduševac ubacili novčiće i zamislili želje, te se prisjetili legende o djevojci Mandi. Svoj put nastavili smo najdužom zagrebačkom ulicom – Ilicom. Naša konačna destinacija bila je Ilica 72 gdje se nalazi popularni Muzej iluzija. Uživali smo u raznim optičkim varkama i ”mozgalicama”.

Oko 15 sati uputili smo se prema Vlaškoj ulici gdje su nas čekali naši strpljivi vozači autobusa . Puni pozitivnih dojmova, ali i umornih nogu vratili smo se pred školu gdje su nas dočekali roditelji.

Autor: Nikol Bogdanović