Anne Frank – povijest za sadašnjost

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta Gimnazija Karlovac je od 12. do 28. veljače 2020. u prostoru Aquatike organizirala izložbu Anne Frank – povijest za sadašnjost.

 Putujuću izložbu o poznatoj židovskoj djevojčici Anne Frank i njenom još poznatijem dnevniku obišli su učenici 7.a razreda 24. veljače 2020.  Do sada su isti postav odgledali posjetitelji četrdesetak zemalja svijeta te tridesetak gradova diljem Hrvatske u suradnji karlovačke Gimnazije i udruge Hermes CommuniActions, Kuće Anne Frank iz Amsterdama.

Na brojnim izložbenim panelima, u tamnom podzemnom prostoru Aquatike izloženi su detalji iz života Anne Frank i njezine obitelji. Fotografije i natpisi na panelima učenike kronološki vode Anninom životnom stazom od rođenja 1929. u Frankfurtu, preseljenja u Amsterdam 1933., života obitelji u Nizozemskoj, njemačke okupacije Nizozemske 1941., godina skrivanja obitelji pred njemačkim vojnicima i tajnom policijom u razdoblju od 1942. do 1944. godine sve do otkrivanja skrivenih obitelji u potkrovlju poslovne zgrade Anninog oca Otta i tragične sudbine Anne i članova njene obitelji u koncentracijskim logorima.

Osim života Anne Frank učenici su svoje znanje iz povijesti proširili i činjenicama o stanju u Europi nakon Prvog svjetskog rata koje je pogodovalo razvoju situacije u Njemačkoj i dolasku nacista na vlast što je za posljedicu imalo jednu od najvećih tragedija čovječanstva – holokaust.

Učenici su vrlo emotivno reagirali na stvarnu životnu priču njihove vršnjakinje koju im je, vodeći ih izložbom, ispričala Dora, bivša učenica naše škole i sadašnja učenica 3.r. Gimnazije, ali i osvijestili pitanje ponovne pojave nacističke ideologije u suvremenom svijetu.