Slike našeg kraja

Galerija „Vjekoslav Karas“ mjesto je izložbe „Slike našeg kraja“ koja je postavljena u sklopu proslave 115. rođendana Gradskog muzeja Karlovac.

Učenici 5.a razreda zajedno sa svojim nastavnicama Ivanom Maradin i Jasminom Starešinić u ponedjeljak, 24. veljače 2020. posjetili su izložbu „Slike našeg kraja“ u Galeriji „Vjekoslav Karas“ gdje ih je dočekala ljubazna autorica izložbe i viša kustosica Galerije gđa Antonija Škrtić.

Učenici su uz stručno vodstvo gđe Škrtić pogledali slike naših zavičajnih autora koji su svoje nadahnuće crpili upravo iz ljepote pejzaža karlovačkog kraja, naročito karlovačkih rijeka. Šetnja Galerijom započela je od slike Vjekoslava Karasa koji je jedan od četrdesetak autora čije su slike uvrštene u izložbu, a nastajale su u razdoblju od početka 19. stoljeća do polovice 20. stoljeća. Učenici su se divili slikama Slave Raškaj, Milana Steinera, Ljube Babića, Anke Krizmanić, Marijana Detonija, Alfreda Krupe, Đorđa Petrovića, Višnje Ercegović, Josipa Vanište, Daniela Butale i mnogih drugih. Osvijestili su da je, osim vode karlovačkih rijeka, čest motiv bila i vrba, melankolično, profinjeno i osebujno stablo koje krasi obale rijeka našeg zavičaja.

Upravo to je i bila tema radionice u kojoj su nakon obilaska izložbe sudjelovali učenici. Od vrtlarske žice, krep-papira, papirnatih listića i ljepila nastale su prelijepe vrbine grančice. Spretne ruke učenika ispunile su plohe stolova zelenilom nastalih grančica.

Nakon 2 školska sata Likovne kulture provedena izvan učionice, uz snažnu motivaciju umjetničkih djela kojima su učenici bili okruženi, nastali su predivni uradci.

Izložba će biti otvorena do 8. ožujka 2020. i iskrena preporuka je da je posjetite.