I učitelji uče

Zapravo, svi učimo dok smo živi. Učiteljska profesija je takva da iz dana u dan uče nešto novo, ponavljaju nešto već naučeno i prenose svoja znanja ne samo učenicima već i kolegama.

Cjeloživotno učenje nije samo izraz već potreba i svakodnevica svake profesije, a učiteljske posebno. Tako se redovito događa da učitelji odlaze na usavršavanja, konferencije, seminare i druge oblike cjeloživotnog učenja.

Prethodnih dana, točnije, od 1. svibnja do 3. svibnja 2023. godine održana je u Vodicama Međunarodna konferencija za učitelje razredne nastave, obrazovne stručnjake i znanstvenike u primarnom obrazovanju Pogled u učionicu – od tradicije do suvremenosti u organizaciji Hrvatske zajednice osnovnih škola. Na toj konferenciji su aktivno sudjelovale čak četiri učiteljice razredne nastave iz naše škole. To su Gordana Bešenić, Bogdanka Conjar, Marina Felić i Jadranka Žugčić. Uz slušanje plenarnih predavanja i primjera dobre prakse kolegica iz drugih škola te sudjelovanje u radionicama, njih sve četiri održale su predavanja o svojim nastavnim aktivnostima i pokazale rezultate svoga rada.

Gordana Bešenić i Jadranka Žugčić prikazale su projekt U svom filmu s poznatim osobama našega grada. Projekt su provele u 3. razredu osnovne škole kada učenici uče povijest i sadašnjost svoga mjesta i županije. Poznate osobe grada učenici su istraživali na različite načine: kroz likovni i literarni izričaj te medijsku kulturu. Učenici su istraživali biografije poznatih osoba te se poistovjetili s njima i pripremili kratko izlaganje u prvom licu, obučeni prema fotografijama osoba. Svako predstavljanje je snimljeno te je načinjen zanimljivi filmić o poznatim osobama grada.

Bogdanka Conjar i Marina Felić održale su predavanje na temu Kako zavoljeti čitanje. U predavanju je naglasak bio na razrednom projektu učiteljice Marine Felić kojim je željela kod svojih učenika razvijati volju i želju za čitanjem. Unutar projekta uključivala je ostale učitelje i razrede, članove stručne službe, članove obitelji i svoje prijatelje slične profesije. U 1. razredu projekt je nazvala Dolazim vam čitati, u 2. razredu Čitamo jedni drugima, u 3. razredu Čitamo, uživamo, družimo se, a u 4. razredu Vrijeme je za čitanje. Već prema naslovima projekata može se zaključiti i o aktivnostima: u 1. razredu učenicima su dolazili čitati djelatnici škole, članovi obitelji te jedna odgojiteljica, prijateljica. U 2. razredu su učenici čitali jedni drugima ali i učenicima u 1. razredu pri čemu je dolazilo do uspješne međurazredne suradnje. U 3. i 4. razredu naglasak je bio na čitanju odabranih knjiga u obitelji prema uzoru na nacionalni projekt Čitamo mi u obitelji svi. Knjige za obitelj odabirala je učiteljica u suradnji s knjižničarkom Jovitom Legat-Paprašarovski.

Bogdanka Conjar i Danijela Jurac iz OŠ Banija PŠ Hrnetić održale su radionicu Cjelovito čitanje književnog djela iz tijela kroz koju su pokazale kako se kroz dramske metode mogu učenici motivirati za čitanje i pri tome se dobro zabaviti.

Zahvaljujemo ravnateljici koja suradničkim odnosom između učitelja i ravnatelja potiče kolegijalnost, daje poticaj učiteljima da izvrše promjene, daje učiteljima slobodu da ostvare svoj „potencijal“ kreirajući različite projekte.

Prati nas i podržava u izlaganjima na svim razinama, školskim, županijskim, državnim i međunarodnim. Na taj način prenosimo naša znanja drugima, ali i skupljamo nove ideje i znanja koje ćemo primijeniti u radu u našoj školi.