Kreativna subota IZOOMI

U subotu 9.11.2019. u OŠ Grabrik održana je 23. po redu Kreativna subota. Obzirom da se na taj datum obilježava Svjetski dan izumitelja, naša subota nosila je naziv IZOOMI.

U kreativnoj suboti sudjelovalo je dvadeset voditelja i stotinjak učenika više karlovačkih škola. Zanimanje za ovakav oblik rada, pokazali su učenici OŠ Dragojla Jarnević, OŠ Braća Seljan, OŠ Švarča, OŠ Turanj, OŠ Mahično, te naravno učenici naše škole.

Učenici su mogli birati između devet različitih radionica. Radionice su trajale ukupno dva sata, nakon čega su učenici prezentirali svoje uratke.

Radionicu Šuštavim šaptom šumi šumeći šum vodile su učiteljice Bogdanka Conjar, Boža Krznarić i Doroteja Katić. Učenici su izrađivali lush kugle i pisali aliteracije i akrostihove.

Učiteljice Marina Felić i Gordana Bešenić uvele su učenike u svijet astronomije i planeta Sunčeva sustava. Učenici su izrađivali planete Sunčeva sustava na plohi.

Iz Srednje škole Duga Resa došle su nam dvije profesorice Ane. Ana Livojević i Ana Vine. One su nas kroz radionicu pod nazivom Animirani izumi(telji) upoznale s tehnikom stop animacije.

Najbučniju radionicu ove kreativne subote vodio je jedini muški voditelj, Matija Milošić, vjeroučitelj iz OŠ Dubovac. Učenici su naučili neke osnovne ritmove, te pomoću bubnjarskih palica svirali na kantama. I to vrlo uspješno, što su nam i pokazali na kraju prezentacija.

Prošle subote jedna od najtraženijih radionica bila je Escape room! Da ne pobjegnu iz sobe prije nego otkriju rješenja zagonetki pazile su voditeljice Escapea – učiteljice Albina Modronja i Iva Šajatović Oroši, te učenice sedmog razreda: Kristina Flanjak i Lea Šnajdar.

Učenici koji vole engleski jezik i glumu uživali su u radionici Monster TV koju su osmislile i vodile „teacherice“ Božica Krpes-Pregun i Nada Škrtić. Svi smo, tijekom prezentacija, uživali u njihovoj scenskoj igri na engleskom jeziku, temeljenoj na tekstu Roalda Dahla : Charlie and the Chocolate Factory.

Osim na kantama, ove subote glazba se proizvodila i na staklu. Kako je to moguće, učenicima su pokazale učiteljica Jadranka Žugčić i pedagoginja Katarina Šegina. U njihovoj radionici učenici su bojali staklenke različitog oblika i veličina, punili ih vodom, te na njima svirali. Kako zvuče Zvončići na staklu mogli ste čuti u holu naše škole.

Ako dobro poslušate mogli bi čuti i jednog padobranca koji zove upomoć – upravo to je naziv radionice koju su vodile učiteljica Jasmina Rendulić  i Dora Kučan! Učenici su tijekom radionice vidjeli i sami se okušali u izvođenju različitih eksperimenata, među kojima je bila i izrada padobrana za jaje. Na kraju su sva jaja-padobranci uspješno sletjeli na zemlju.

I za kraj Imate još 5 minuta…Sigurno se pitate za što? Ne bi znali. Ali isti naziv nosi i radionica koju su osmislile naše logopedinja Martina Borković i psihologinja Anamarija Župčić. Na njihovoj radionici učenici su upoznati s razvojem mjerenja vremena, te razvojem tehnologije i izrade satova, a i sami su imali priliku napraviti svoj sat. Pravi sat s brojkama i kazaljkama, koji pokazuje točno vrijeme. Satove su za uspomenu odnijeli svojim kućama.

Kako bi uvodni i završni program protekli u najboljem redu, te kako bi prikupili informacije za pisanje ovog teksta, pobrinule su se voditeljice i novinarke. Učenice Ema, Eva, Katja, Lea i Laura profesionalno su odradile svoj dio posla.

Kako svemu lijepom dođe kraj, tako je došao i našoj kreativnoj suboti. Osluškujući razgovore i komentare sudionika, možemo zaključiti da je ovo bila još jedna kreativna subota za pamćenje!